Vánoční a adventní věnce 2012

08.01.2011 19:23

Vánoční a adventní věnce 2012

Adventní věnec je tradiční symbol sloužící k odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle je tento adventní prvek ve tvaru jehličnatého věnce, zdobeného sušenými pomeranči, skořicí, šiškami, sušeným ovocem, stuhou a hlavně nesmí chybět čtyři svíčky. Každá svíčka se jednotlivě zapaluje o každou adventní neděli.

Výrobu adventních věnců najdete na: adventní věnce, nebo můžete využít naší inspirace a vyrobit si věnec sami.

Barvy a výzdoba adventního věnce

Věnce bývají zdobeny a barevně laděny podle módních trendů. V roce 2009 byla módním trendem barva bílá. Velmi oblíbené barvy jsou ale i fialová, oranžová, modrá a pak klasická červená, zlatá a stříbrná. V předchozích letech se vyměnila bohatá barevná výzdoba, za přírodní matnou a jednoduchou. Velikost adventního věnce bývá většinou volena podle velikosti Štědrovečerního stolu.

Výroba adventního věnce

K výrobě věnce potřebujete slaměný nebo polystyrénový korpus, na který se namotává chvojí. Základ je dobré pokrýt zelenou textilií, nebo papírem. Na věnec lze požít jehličnaté chvojí (ze smrku, borovice, jedle), ale mezi oblíbené patří i túje, jalovec, mahon nebo jiné materiály, které neopadávají. Výběr vhodného materiálu k namotávání a hlavně jeho nastříhání je velmi důležité. Větvičky by neměly mít více než 15 cm.

Dekorace a zdobení

K ozdobení jsou potřeba: plátky sušeného ovoce (pomeranče, jablka, citronu), skořice, badyán, šípky, bukvice, šišky, andělské vlasy, jmelí, bodce na svíčky, čtyři svíčky a vánoční stuha. K připevnění ozdob na Vánoční věnec můžete použít drát, lepidlo z tavící pistole nebo provázek.

Postup výroby:

Korpus pokryjeme textilií a postupně na něj přidáváme v jednom směru větvičky o délce 15 cm, které svazujeme zeleným drátkem, nebo provázkem, tak aby byl věnec bohatý a neprosvítal prostor korpusu. Druhy chvojí na věnec můžeme i kombinovat. Na věnec z chvojí umístíme, z bezpečnostních důvodů, kovové misky na svíčky (bodce). Na ně usadíme svíčky a dozdobíme podle fantazie vánoční mašlí, sušeným ovocem, šiškou, skořicí,…aj.

Zpět